W ramach projektu „Trzymaj Formę” „świetliczaki” z naszej szkoły poznały znaczenie ziół i przypraw w wspieraniu zdrowia. Na świetlicowym oknie założyły uprawę ziół. Wśród nich znalazły się: cebulka, pietruszka, bazylia, oregano, mięta, melisa, rzeżucha.
Przyprawy mogą zbawiennie wpływać na nasz organizm. Przynoszą ulgę w dolegliwościach trawiennych, ale także pomagają poprawiać apetyt. Każda z przypraw charakteryzuje się odmiennym działaniem, np.:
Bazylia – działa przeciwskurczowo, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, poprawia trawienie.
Mięta – wspomaga trawienie, łagodzi dolegliwości reumatyczne, czkawkę, wzdęcia oraz choroby gardła i zatok.
Melisa – obniża ciśnienie krwi, działa na bezsenność i niestrawność, ma również właściwości antydepresyjne.
Cebula – wykazuje działanie przeciwinfekcyjne, działa lekko nasennie, obniża stężenie glukozy we krwi, osłabia napięcie jelit, działa wykrztuśnie, wydzielniczo.
Czosnek – ma działanie napotne, moczopędne, wykrztuśne oraz przeciwskurczowe w jelitach. Uważany jest za naturalny antybiotyk. Popularnie używany jest jako pomoc w trawieniu – zwiększa produkcję żółci, przyspieszając jednocześnie trawienie oraz redukując wzdęcia.
Pietruszka – zawarte w pietruszce witaminy i minerały (wapń, magnez i potas) pozytywnie wpływają na krążenie krwi, a żelazo pomaga zwalczać anemię. Pietruszka pomaga również usuwać toksyny z organizmu.
Mamy nadzieję, że wszystkie rośliny pięknie wyrosną i będziemy mogli ich zasmakować…